Haaruitval na de zwangerschap; het valt te voorkomen!

Het is voor veel vrouwen waarschijnlijk een herkenbaar fenomeen; tijdens je zwangerschap werd je haar dikker en genoot je van een stralende en volle coupe, maar een paar maanden na de bevalling volgde de ontnuchtering. Je haar begon uit te vallen, en niet zo’n beetje ook. Je borstel, het doucheputje…o-ver-al vond je haar terug. Help! Want wat was de oorzaak van die uitval? En wat kun je doen om het een volgende keer te voorkomen?

De basis
Normaal gesproken verliest een mens ongeveer 80 tot 100 haren per dag. Niets om je zorgen over te maken; het is een natuurlijk proces. Het is onderdeel van de haargroeicyclus. Na een groeifase van 3 tot 6 jaar gaat een haar enkele maanden in de ruststand. Het wordt vervolgens weggedrukt door een nieuw exemplaar, en haarverlies is een feit.

Dat je haren verliest valt nauwelijks op, omdat er in de regel nieuwe voor terugkomen. Én de meeste mensen hebben zo’n 500.000 tot 1 miljoen haren op hun hoofd. Je kunt er dus wel wat missen.

Tijdens de zwangerschap
Zwangerschap; het betekent hoge oestrogeenlevels en als gevolg daarvan ook méér haren dan normaal in de actieve groeifase. Waar dat eerder nog 85 tot 90 procent van al jouw haren betrof, is dat tijdens een zwangerschap zo’n 95 procent. Dat betekent dat zich gedurende jouw 9 maanden minder haren in de rustfase bevinden. Minder haren in jouw borstel of doucheputje dus.

Bij een deel van de zwangere vrouwen ziet het haar er beter uit en voelt het dikker aan dan ooit tevoren. Het glanst mooier en is prachtig vol. Anderen ervaren echter geen verschil. En wéér andere vrouwen vinden dat hun haar juist droger aanvoelt en dat ze meer behoefte hebben aan hydraterende behandelingen. Binnen welke groep iemand valt, is helaas een kwestie van afwachten. Het pakt voor iedereen weer anders uit en kan bij iemand zelfs per zwangerschap verschillen.

Na de bevalling
Een kindje rijker, maar op een gegeven moment ook heel wat haren armer; dat is voor veel vrouwen het geval. Want enkele maanden na de bevalling kan er fors haarverlies optreden. In vaktermen wordt dit ‘telogeen effluvium’ genoemd. Door een veranderde hormoonhuishouding – waarbij de concentratie oestrogeen naar een normaal niveau terugvalt­ – belanden opeens heel veel haren tegelijkertijd in hun rustfase en vallen uit.

Al kan het best even schrikken zijn, het is dus heel normaal om een paar maanden na jouw bevalling veel haar te verliezen. Hoeveel en hoe lang je je haar verliest, is moeilijk te voorspellen. Er groeien uiteindelijk weer nieuwe haren voor terug, maar je moet wel even geduld hebben. Al kun je het heft natuurlijk ook in eigen hand nemen en het probleem vóórzijn…

Preventief handelen?
Al is haaruitval na een zwangerschap absoluut niet abnormaal, wij snappen als geen ander dat je veel liever gewoon jouw haardos behoudt. Er zijn manieren om de uitval tot een minimum te beperken. Door middel van voedingssupplementen met vitamines en zink bijvoorbeeld, kun je het een stap voorblijven.

Bij BAM Hairstyle werken we met een uniek, compleet en gepatenteerd voedingssupplement. Daarnaast hebben wij de juiste milde verzorgingsproducten om jouw haar tíjdens en na jouw zwangerschap in topconditie te brengen. Kom dus vooral langs voor een vrijblijvend adviesgesprek. Het liefst nog tíjdens jouw zwangerschap, zodat we op tijd kunnen schakelen. Het resultaat: minder uitval en mooier, glanzender én sterker haar. Yes, please!