Lief, leed en leuke nieuwtjes

Soms heb je dat; dat je je verhaal gewoon maar niet in de juiste bewoording op papier krijgt. Dat je de grote lijnen wel in woorden kunt vangen, maar de combinatie van zinnen niet de bedoelde lading krijg. Geen idee waarom, maar daar had ik de laatste tijd opeens last van. En dus bleef mijn blog lange tijd een vage schets op papier. Stom eigenlijk, zo’n ‘writer’s block’. Want er is meer dan genoeg om met jullie te delen. Gelukkig ben ik inmiddels weer op stoom, en kan ik jullie weer volop informeren. 

Misschien had mijn writer’s block ermee te maken dat het best een lastig iets is; wat wel en wat niet met anderen delen. En dan bedoel ik zaken die achter de schermen spelen, maar bijvoorbeeld ook persoonlijke verhalen. Ik kan daar soms best lang en diep over nadenken. Toch kom ik vaak tot dezelfde slotsom: ben wat meer zoals je klanten. Want het mooie is dat veel van hen daar heel vrij in zijn. Ze lijken er amper bij na te denken; wel of geen persoonlijke informatie delen. In de salon wordt werkelijk alles op tafel gegooid. Dat stemt mij gelukkig. Want blijkbaar voelen mensen zich bij me op hun gemak. Dat is het grootste compliment dat je mij kunt geven. 

Van hoogtepunten tot aan hartenzeer; altijd tot de kern

Soms voelen klanten zich tijdens een eerste afspraak al veilig genoeg om hun hart bij me te luchten. Anderen doen dat ‘pas’ na enkele keren in mijn kappersstoel. Maar het mooie is dat mijn klanten en ik uiteindelijk bijna altijd tot de échte kern komen. Hoogtepunten, verlies en hartenzeer, eenzaamheid, psychische problemen of ander persoonlijk leed. Niets blijft onbesproken. En zeker in deze onzekere en soms eenzame tijden ben ik blij dat ik er kan zijn voor diegenen die over dreigen te lopen. Die zienderogen opknappen van iets simpels als een kop koffie of thee buiten de deur. Zij die hun frisgeknipte kapsel momenteel eigenlijk vooral als een leuke bonus zien. 

Ik ben blij dat ik dat als kapster en ondernemer voor mensen kan doen. Maar ik maak mij ook zorgen. Want de winter is dichterbij dan we denken. Het wordt steeds eerder donker. En of we de feestdagen in het gezelschap van onze familie of vrienden kunnen vieren is op dit moment nog maar de vraag. Een periode waarin eenzaamheid extra op de loer ligt. En daar zie ik een schone taak voor mij weggelegd. Ik probeer extra goed op te letten welke klanten eenzaamheid ervaren. Wat langer blijven zitten in de salon. Of een extra kopje koffie nemen om zo wat langer buiten de deur te zijn. Waarom ik dat heel bewust doe? Omdat ik er echt in geloof dat de wereld een beetje mooier wordt als we een beetje op elkaar letten. Als we oog hebben voor elkaar. 

BAM-kaartjes sturen tegen eenzaamheid

Nu schenk ik met alle liefde een extra kop koffie in voor diegenen die er even tussenuit willen. Of een lekker bakkie cappuccino, zo u wilt. Maar ik wil meer doen. Proactiever mijn positie als kapster inzetten om eenzaamheid in deze periode te bestrijden. Daarom begin ik deze week met iets nieuws. Je kunt nu voor maar € 2,- een speciaal voor BAM ontworpen kaartje schrijven naar iemand die het even nodig heeft in deze tijd. En wij posten ‘m voor je! Je kunt ‘m gewoon tijdens of na je behandeling in de salon uitzoeken en schrijven. Minimale moeite dus. Maar met een fijn en warm resultaat. Super leuk toch!? En voor diegenen die hier net zo enthousiast van worden als ik: ja, je mag ook een hele serie opkopen! Zo gaan we samen de eenzaamheid alleen nog maar harder te lijf.  

Terugblik op 2020

Met de winter in zicht is het ook weer tijd om terug te kijken op het afgelopen jaar. Een jaar dat zéker niet saai was. En waarin ik van de ene in de andere emotie belandde. Onrust en onzekerheid. Dat zijn toch wel de termen die het afgelopen jaar de boventoon voerden. Toch heeft 2020 me ook hele mooie dingen gebracht. Hele fijne, waardevolle gesprekken. Nieuwe behandelingen en uitbreidingen erop, waar ik overigens nog veel te weinig over heb geschreven. Nieuwe producten. En veel nieuwe klanten. En dat alles leidt weer tot heel veel nieuwe energie. Laat 2021 maar komen dus! 

En 2021…?

Dat wordt waarschijnlijk het jaar van een kleine verbouwing in de salon. Die wil ik al in het voorjaar plaats laten vinden om een bezoek aan BAM nog aangenamer te maken. En in 2021 zal ik dan eindelijk mijn nieuwe prijzen gaan berekenen. Ik heb daar een grondige bloedhekel aan. Vandaar ook dat ik het jarenlang heb uitgesteld. Maar op een gegeven moment ontkom je er niet meer aan en móét ik wel om het allemaal een beetje leuk en rendabel te houden. Een hoop veranderingen dus. Maar één ding blijft gewoon als vanouds. Want ook in 2021 ga ik mijn stinkende best doen om ieder kappersbezoek aan BAM een fijn, veilig en rustgevend te laten zijn. Zie ik je dan?